Zuidstraat 66, Westkapelle 0118 - 571284

Oude streeksieraden

Oude of antieke streeksieraden. Deze sieraden en gebruiksvoorwerpen zijn voor een groot deel gedragen bij de diverse Zeeuwse sreekdrachten. We hebben ook sieraden die elders in het land gedragen zijn. De afgebeelde sieraden zijn een greep uit onze voortdurend wisselende collectie. Het kan dat het afgebeelde sieraad inmiddels verkocht is. Graag hebben/zoeken wij voor u een passend alternatief.

img_0546.jpg - Juwelier Minderhoud

Gouden strikken

Een paar gouden strikken met parels. Deze strikken werden bij de dracht in heel Walcheren gedragen op zon- en feestdagen.

Een paar gouden strikken met parels. Deze strikken werden bij de dracht in heel Walcheren gedragen op zon- en feestdagen. We hebben vaak diverse paren strikken in voorraad. Er zijn diverse formaten in de handel. Op het ogenblik worden er nog steeds strikken gedragen door de laatste generatie vrouwen die de dracht nog dragen, maar we hebben ook losse strikken in voorraad die aan een los collier te dragen zijn.  

walcherse_krullen_.jpg - Juwelier Minderhoud

Walcherse krullen

Dit model krullen werd en wordt nog steeds gedragen op Walcheren.

Dit model krullen werd en wordt nog steeds gedragen op Walcheren. Deze krullen zijn gemaakt van 14 karaat goud met een zilveren beugel.

zuid-bevelandse_stukken.jpg - Juwelier Minderhoud

Zuid-Bevelandse stukken

Deze z.g. stukken of stikken zijn gedragen op Zuid-Beveland en zijn gemaakt van 18 karaat goud met een zilveren beugel.

Deze z.g. stukken of stikken zijn gedragen op Zuid-Beveland en zijn gemaakt van 18 karaat goud met een zilveren beugel. De voorzijde is geheel glad gepolijst en de achterzijde is gegraveerd.

zeeuwse-knopspelden.jpg - Juwelier Minderhoud

Zeeuwse knopspelden ca.1930

Zeeuwse knopspelden kwamen ca.1920 in de mode. Deze worden alleen op Walcheren gedragen.

Zeeuwse knopspelden kwamen ca.1920 in de mode. Deze worden alleen op Walcheren gedragen. Men draagt soms meerdere paren in de muts oplopend van formaat, maximaal drie paar.

gouden_haarspelden.jpg - Juwelier Minderhoud

gouden parelspelden

Deze gouden parelspelden met rozetje aan de bovenzijde zijn gedragen op Walcheren. Dit type spelden werd kwam niet vaak voor bij deze dracht.

Deze gouden parelspelden met rozetje aan de bovenzijde zijn gedragen op Walcheren. Dit type spelden werd kwam niet vaak voor bij deze dracht. Ook op Zuid-Beveland behoorden deze tot de uitzonderingen.

rouwspelden_met_pareltjes.jpg - Juwelier Minderhoud

Rouwspelden met pareltjes

Dit model rouwspelden zijn gedragen in de z.g. halve rouw.

Dit model rouwspelden zijn gedragen in de z.g. halve rouw. Ze hebben een zilveren steel en een facetknop van zwart glas versierd met een gouden ster waarop pareltjes zijn gezet. Dit model werd gedragen in Zuid-Beveland.

paar_rouwspelden.jpg - Juwelier Minderhoud

1 paar rouwspelden ca. 1900

Rouwspelden zijn tot ca.1930 in de mode geweest. Men droeg deze spelden in de z.g. halve rouw.

Rouwspelden zijn tot ca.1930 in de mode geweest. Men droeg deze spelden in de z.g. halve rouw. De steel is van zilver en de zwart glazen facetkraal is met gouddraad versierd. Dit soort spelden is gedragen op Walcheren en ook op Zuid-Beveland.

vhj-cantillespelden.jpg - Juwelier Minderhoud

Cantillespelden

Deze gouden cantillespelden zijn in hoofdzaak bij de Zuid-Bevelandse protestante dracht gedragen, men noemde ze hier vaak kroonspelden.

Deze gouden cantillespelden zijn in hoofdzaak bij de Zuid-Bevelandse protestante dracht gedragen, men noemde ze hier vaak kroonspelden. Op Walcheren kwamen ze ook wel voor maar werden daar nooit algemeen. Hier worden ze biëkurven genoemd. Een kleiner model kwam ook op de Zuid-Hollandse eilanden voor.

gouden_torenspelden.jpg - Juwelier Minderhoud

gouden torenspelden

Dit paar torenspelden is gedragen in Arnemuiden. Een zelfde soort werd ook gedragen op Nieuw- en St. Joosland, Tholen en de Zuid-Hollandse eilanden.

Dit paar torenspelden is gedragen in Arnemuiden. Een zelfde soort werd ook gedragen op Nieuw- en St. Joosland, Tholen en de Zuid-Hollandse eilanden. Dit type kwam rond 1900 in de mode. In Arnemuiden worden ze door enkele vrouwen nog steeds op zon- en feestdagen gedragen.

cantillespelden.jpg - Juwelier Minderhoud

Gouden cantillespelden met simili

Deze gouden cantille mutsspelden zijn versierd met similisteentjes. Dit model werd op Zuid-Beveland gedragen in hoofdzaak bij de katholieke vrouwendracht.

Deze gouden cantille mutsspelden zijn versierd met similisteentjes.
Dit model werd op Zuid-Beveland gedragen in hoofdzaak bij de katholieke vrouwendracht.    

rouwklokken.jpg - Juwelier Minderhoud

1 paar rouwklokken

Dit paar rouwklokken is gedragen op Walcheren. Ze zijn gemaakt van 18 karaat goud.

Dit paar rouwklokken is gedragen op Walcheren. Ze zijn gemaakt van 18 karaat goud. Ze werden gedragen bij de z.g. halve rouw aan de gouden krullen. Dit model kan ook bij andere  Zeeuwse drachten zijn gedragen.

zilveren_rouwspelden.jpg - Juwelier Minderhoud

zilveren rouwspelden

Deze spelden voor de zware rouwgraad zijn gemaakt van zilver. De zwarte z.g. "braamknoppen" zijn gemaakt van zwart glas.

Deze spelden voor de zware rouwgraad zijn gemaakt van zilver. De zwarte z.g. "braamknoppen" zijn gemaakt van zwart glas. Gezien de lengte en dikte van de stelen zijn deze gedragen bij de dracht van de Zuid-Hollandse eilanden, Tholen of Noord-Beveland.

kraalhaak_1900.jpg - Juwelier Minderhoud

Kraalhaak ca.1900

Dit soort kraalhaak kwam alleen op Zuid-Beveland voor. Hier werden vijf of zes rijen kralen aan gedragen.

Dit soort kraalhaak kwam alleen op Zuid-Beveland voor. Hier werden vijf of zes rijen kralen aan gedragen. Deze sluiting werd altijd in de nek gedragen.

3_rij_bloedkoraal_gouden_slot_01.jpg - Juwelier Minderhoud

3 rij bloedkoraal met gouden slot

Dit snoer bloedkoraal is klein van model en is door kinderen of door volwassen vrouwen gedragen bij de daagse dracht.

Dit snoer bloedkoraal is klein van model en is door kinderen of door volwassen vrouwen gedragen bij de daagse dracht. Ook werd dit wel bij de burgerdracht gedragen vanwege het formaat.

3-rij_granaten_met_gouden_slot_02.jpg - Juwelier Minderhoud

3 rij granaten met gouden slot.

Dit granaatsnoer met steenslot of zeuge genaamd is gedragen op Walcheren vanaf 1875 tot circa 1920.

Dit granaatsnoer met steenslot of zeuge genaamd is gedragen op Walcheren vanaf 1875 tot circa 1920. Na die tijd was dit slot ouderwets. De 3- delige sloten waren toen reeds in de mode gekomen.

rouwkralen.jpg - Juwelier Minderhoud

Rouwkralen

Dit snoer rouwkralen is gedragen op Walcheren in de zware rouw. Het zilveren slotje wordt ook wel een braamslotje genoemd.

Dit snoer rouwkralen is gedragen op Walcheren in de zware rouw. Het zilveren slotje wordt ook wel een braamslotje genoemd. De kralen en de versieringen op het slotje zijn van zwart glas gemaakt. Rond 1900 kwam dit model in de mode en is de hele 20e eeuw gangbaar geweest. Ook op Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland, Tholen en de Zuid-Hollande eilanden werd dit model wel gedragen.

3-rij_granaat_gouden_slot.jpg - Juwelier Minderhoud

3 rij granaten met gouden slot

Dit snoer met 3 rij antieke granaten heeft een typisch 19e eeuws slotje. Dit slot werd steenslot of zeugje genoemd.

Dit snoer met 3 rij antieke granaten heeft een typisch 19e eeuws slotje. Dit slot werd steenslot of zeugje genoemd. Dit is de voorloper van de latere sloten met de 2 zijstukjes. Dit snoer is omstreeks 1865 vervaardigd.

4_rij_bloedkoraal_ketting.jpg - Juwelier Minderhoud

4 rij bloedkoraal met gouden slot

Dit snoer bloedkoraal is gedragen bij de streekdracht van Cadzand. Dit type slot kwam ook wel aan (glas)granaten voor.

Dit snoer bloedkoraal is gedragen bij de streekdracht van Cadzand. Dit type slot kwam ook wel aan (glas)granaten voor.

4-rij_bloedkoraal_ovaal_slot.jpg - Juwelier Minderhoud

4-rij bloedkoraal met ovaal slot

Dit bloedkoraal snoer heeft een gouden ovaal filigrain slot.

Dit bloedkoraal snoer heeft een gouden ovaal filigrain slot. Dit model was tot het eind van de 19e eeuw in de mode op Walcheren en Arnemuiden.

5_rij_granaat_03.jpg - Juwelier Minderhoud

5 rij granaat met gouden slot

Dit snoer is alleen gedragen bij de protestante dracht van Zuid-Beveland.

Dit snoer is alleen gedragen bij de protestante dracht van Zuid-Beveland. Granaten werden enkel gedragen ten tijde van rouw, met het slot aan de voorkant.

rouwsnoer.jpg - Juwelier Minderhoud

rouwsnoer

Dit snoer is gedragen op Walcheren bij de z.g. zware rouw. Het slot is van zilver en de kralen zijn vervaardigd van zwart glas.

Dit snoer is gedragen op Walcheren bij de z.g. zware rouw. Het slot is van zilver en de kralen zijn vervaardigd van zwart glas., circa 1925-1930.

5_rij_granaat_02.jpg - Juwelier Minderhoud

5 rij granaat met gouden slot

Dit snoer met 5 rijen granaat en gouden slot is gedragen op Walcheren. Het slot is gemaakt omstreeks 1900.

Dit snoer met 5 rijen granaat en gouden slot is gedragen op Walcheren. Het slot is gemaakt omstreeks 1900. Dit is te zien aan de gladde rand om het ronde middenstuk. Na die tijd werd dit een geschulpte rand.

5_rij_bloedkoraal_01.jpg - Juwelier Minderhoud

5 rij bloedkoraal met gouden slot

Dit snoer bloedkoraal met gouden slot is gedragen op Walcheren. Het slot is gemaakt omstreeks 1930.

Dit snoer bloedkoraal met gouden slot is gedragen op Walcheren. Het slot is gemaakt omstreeks 1930.

5_rij_granaat_01.jpg - Juwelier Minderhoud

5 rij granaat met gouden slot

Dit snoer met 5 rijen granaat een gouden slot is gedragen op Walcheren. De granaten zijn aan rood gouddraad geschakeld.

Dit snoer met 5 rijen granaat een gouden slot is gedragen op Walcheren. De granaten zijn aan rood gouddraad geschakeld. Dit werd wel gedaan voor de stevigheid omdat granaten soms scherp zijn. Hierdoor ging het kraalkoord snel stuk. Later werd dit ook wel toegepast omdat men het gewoon mooier vond.

5_rij_bloedkoraal_gouden_slot_03.jpg - Juwelier Minderhoud

5 rij bloedkoraal met gouden slot

Dit snoer met 5 rijen bloedkoraal en gouden slot is op Walcheren gedragen. Het bijzondere is dat de kralen op rood gouddraad zijn geschakeld.

Dit snoer met 5 rijen bloedkoraal en gouden slot is op Walcheren gedragen. Het bijzondere is dat de kralen op rood gouddraad zijn geschakeld. Dit werd wel gedaan voor de stevigheid maar ook omdat men het mooier vond.

bloedkoraal_zuid-beveland.jpg - Juwelier Minderhoud

Bloedkoraal Zuid-Beveland

Dit prachtig snoer grote bloedkoralen met 18 karaat gouden filigrain kraalhaak is gedragen bij de dracht van Zuid-Beveland.

Dit prachtig snoer grote bloedkoralen met 18 karaat gouden filigrain kraalhaak is gedragen bij de dracht van Zuid-Beveland. De kralen zijn mooi gelijkmatig van vorm en kleur. Het gewicht van de kralen is circa 500 gram.

naaigerij.jpg - Juwelier Minderhoud

Divers naaigerei

Diverse soorten naaigerei zijn vaak populair bij verzamelaars van dit soort klein zilver.

Diverse soorten naaigerei zijn vaak populair bij verzamelaars van dit soort klein zilver. Het kwam algemeen in Nederland voor. Ook bij de streekdracht behoorde dit vaak tot de vaste accessoires. Op deze afbeelding zijn vingerhoeden, schaar, breipenhouder en z.g. breikannetjes te zien.

diverse_zilveren_voorwerpen.jpg - Juwelier Minderhoud

Diverse zilveren voorwerpen

We hebben diverse uiteenlopende kleine zilveren voorwerpen in voorraad. Een groot deel werd gedragen in combinatie met streekdracht.

We hebben diverse uiteenlopende kleine zilveren voorwerpen in voorraad. Een groot deel werd gedragen in combinatie met streekdracht. Er is meer in voorraad dan op deze foto is te zien.

zilveren_beugeltjes.jpg - Juwelier Minderhoud

Diverse zilveren beugeltjes

Wij hebben diverse losse zilveren beugeltjes voor beursjes in vooraad. De beugeltjes zijn in diverse maten aanwezig.

Wij hebben diverse losse zilveren beugeltjes voor beursjes in vooraad. De beugeltjes zijn in diverse maten aanwezig.

bijbels_met_gouden_slot.jpg - Juwelier Minderhoud

Bijbels met gouden slotje

Wij hebben diverse modellen Nederlandse bijbels in voorraad met gouden slotjes.

Wij hebben diverse modellen Nederlandse bijbels in voorraad met gouden slotjes. Deze zijn niet gebonden aan streekdracht maar zijn in het hele land gebruikt.

reukflesjes.jpg - Juwelier Minderhoud

diverse reukflesjes

Wij hebben diverse modellen reukflesjes in voorraad. Deze zijn voorzien van gouden of zilveren dopjes, soms ook voorzien van plaatjes of voetjes.

Wij hebben diverse modellen reukflesjes in voorraad. Deze zijn voorzien van gouden of zilveren dopjes, soms ook voorzien van plaatjes of voetjes. Niet alle flesjes die zijn afgebeeld op deze foto.

kralen_beurs.jpg - Juwelier Minderhoud

zilveren beugel/kralen beurs

We hebben diverse modellen beursjes in voorraad met een zilveren beugeltje en zakje van gebreide kraaltjes.

We hebben diverse modellen beursjes in voorraad met een zilveren beugeltje en zakje van gebreide kraaltjes.
Dit is niet typisch Zeeuws maar werd in een groot deel van het land gebruikt. De beugeltjes hebben we ook los, zonder zakje.

walcherse_sloten.jpg - Juwelier Minderhoud

gouden Walcherse sloten

We hebben diverse modellen en formaten gouden sloten in voorraad.

We hebben diverse modellen en formaten gouden sloten in voorraad. Deze afgebeelde sloten zijn allen gemaakt voor de dracht van Walcheren ca. 1920-1935.

faaljehaken.jpg - Juwelier Minderhoud

zilveren faaljehaken

Faaljehaken werden de hele 19e eeuw per paar gedragen op de faalje bij de Walcherse vrouwendracht.

Faaljehaken werden de hele 19e eeuw per paar gedragen op de faalje bij de Walcherse vrouwendracht. Rond 1800 waren ze nog klein van formaat. Gedurende de 19e eeuw werden ze steeds groter van formaat. Bij uitzondering werden ze ook wel als schortenslot gebruikt.

filigrain_sluiting.jpg - Juwelier Minderhoud

zilveren filigrain sluiting

Deze zilveren sluiting wordt ook wel schortenslot genoemd. Dit soort werd gedragen voor de sier achter op het schort.

Deze zilveren sluiting wordt ook wel schortenslot genoemd. Dit soort werd gedragen voor de sier achter op het schort. Rond 1900 werden deze sluitingen voor de sier vóór op een schort of japon gedragen. Vaak in combinatie met een fluwelen band.

gesp_zeeuwse_knopjes.jpg - Juwelier Minderhoud

gesp met Zeeuwse knopjes

Zilveren gesp versierd met Zeeuwse knopjes. Dit soort gesp werd in diverse delen van Zeeland op de schort of japon gedragen.

Zilveren gesp versierd met Zeeuwse knopjes. Dit soort gesp werd in diverse delen van Zeeland op de schort of japon gedragen. Ook buiten de provincie kwam dit voor bij de algemene mode van die tijd  (ca.1900.)

schuifjes_horloge_koord.jpg - Juwelier Minderhoud

gouden schuifjes horloge koord

Bij de streek- en de burgerdracht werd door de dames een hanghorloge gedragen. Deze werd aan een ketting of koord gedragen.

Bij de streek- en de burgerdracht werd door de dames een hanghorloge gedragen. Deze werd aan een ketting of koord gedragen. De koorden zijn voorzien van een gouden schuifje, die in diverse uitvoeringen voorkomen.

horlogekoord_gouden_shuifje.jpg - Juwelier Minderhoud

horlogekoord met gouden schuifje

Bij diverse drachten werd er een hanghorloge gedragen aan een veter- of gegymd koord, versierd met een gouden schuifje.

Bij diverse drachten werd er een hanghorloge gedragen aan een veter- of gegymd koord, versierd met een gouden schuifje. Er zijn diverse modellen gedragen.

mansbroche.jpg - Juwelier Minderhoud

gouden mansbroche's

Zogenaamde mansbroche's werden in de 20e eeuw enkel bij de Walcherse mannendracht gedragen.

Zogenaamde mansbroche's werden in de 20e eeuw enkel bij de Walcherse mannendracht gedragen. Ook op Nieuw- en St. Joosland kwam dit gebruik voor. De broche werd onder de gouden keelknopen gedragen. Er bestaan vele verschillende soorten en formaten. Vaak hebben we diverse modellen op voorraad.

gouden_halsknoppen.jpg - Juwelier Minderhoud

gouden halsknopen

In een groot deel van Zeeland maar ook op de Veluwe, Urk en Staphorst kwam dit model knopen voor.

In een groot deel van Zeeland maar ook op de Veluwe, Urk en Staphorst kwam dit model knopen voor. Van dit soort  halsknopen hebben we diverse formaten in voorraad. Het afgebeelde paar is gedragen op Zuid-Beveland en heeft een doorsnede van 34 mm.

zilveren_klepstukken.jpg - Juwelier Minderhoud

zilveren klepstukken

Dit zijn typische Walcherse klepstukken die aan beide kanten van de broekstukken werden gedragen.

Dit zijn typische Walcherse klepstukken die aan beide kanten van de broekstukken werden gedragen. Dit paar is gemaakt door Wendels in Middelburg tussen 1828 en 1849.

mannen_artikelen.jpg - Juwelier Minderhoud

mannen artikelen

In de 19e en 20e eeuw zijn diverse siervoorwerpen gemaakt die mannen konden gebruiken.

In de 19e en 20e eeuw zijn diverse siervoorwerpen gemaakt die mannen konden gebruiken. In hoofdzaak waren dit voorwerpen die bij het roken konden worden gebruikt.

walcherse_broekstukken.jpg - Juwelier Minderhoud

Walcherse broekstukken

Deze zilveren broekstukken met het Nederlandse wapen zijn typisch Walchers.

Deze zilveren broekstukken met het Nederlandse wapen zijn typisch Walchers. Van oorsprong is dit wapen afkomstig van een zilveren dukaton. Dit model broekstukken zijn de hele 19e en 20e eeuw gedragen bij de mannendracht.

zilveren_doosjes.jpg - Juwelier Minderhoud

diverse zilveren doosjes

We hebben diverse zilveren reuk-, pillen- en snuifdoosjes en tabaksdozen in vooraad.

We hebben diverse zilveren reuk-, pillen- en snuifdoosjes en tabaksdozen in vooraad. Niet alles is afgebeeld op deze foto.

mes_zilveren_heft.jpg - Juwelier Minderhoud

mes met zilveren heft

Dit mes met zilveren heft is gedragen op Walcheren.

Dit mes met zilveren heft is gedragen op Walcheren. Het is gemaakt in Schoonhoven in 1911.

messen_met_zilveren_heft.jpg - Juwelier Minderhoud

Messen met zilveren heft

Deze twee messen met zilveren heften dateren uit het einde van de 18e eeuw.

Deze twee messen met zilveren heften dateren uit het einde van de 18e eeuw. De heften zijn ca. 11 cm.

granaat_broche.jpg - Juwelier Minderhoud

gouden granaat broche

Dit model granaatbroche is met name gedragen op Schouwen-Duiveland,Tholen, Noord-Beveland, de Zuid-Hollandse eilanden en een gedeelte van Brabant.

Dit model granaatbroche is met name gedragen op Schouwen-Duiveland,Tholen, Noord-Beveland, de Zuid-Hollandse eilanden en een gedeelte van Brabant. Dit type broche kwam veel rond 1900 voor.

bloedkoraalsnoer_cantille_tonsluiting.jpg - Juwelier Minderhoud

bloedkoraalsnoer metr cantille tonsluiting

snoer van grote bloedkoralen met gouden cantilleslot, aan gouddraad geschakeld.

snoer van grote bloedkoralen met gouden cantilleslot, aan gouddraad geschakeld.

bloedkoraal_snoeren.jpg - Juwelier Minderhoud

snoeren bloedkoraal

diverse losse snoeren bloedkoraal

diverse losse snoeren bloedkoraal

Ontwerp & realisatie: Mecano.nl Creative Communicatie